Текстът по-долу е публикуван през 2014г. и отразява и коментира възможностите на този тип камери към тогавашният момент.

Обновената статия по темата "Какво е безжична камера? Как да избера WiFi камера и защо?" може да прочетете тук.

=========================================================================================

Това е статия, в която ще се опитаме да обясним и разсеем няколко мита за WiFi камерите, по-известни като безжични камери за видеонаблюдение. Причината да напишем всичко това е липсата на подробна или поне конкретна информация, която да „хвърли“ светлина по въпроса.

Името на този тип камери идва от начина им на трансфер на видео сигнала, а именно през WiFi. За съжаление това им предимство е и причина за не малкото недостатъка, на които ще се спрем малко по-късно в тази статия.

Мит 1: Безжичните камери ще ми спестят полагането на кабел

Много наши клиенти се интересуват от безжична камера за видеонаблюдение, защото смятат, че ползането на подобна техника за видеонаблюдение ще им спести средства и усилие по отношение на окабеляването. Това не е така, защото всяка камера се нуждае от захранване с електричество, освен случайте при които модела разполага с вградена акумулаторна батерия.

Какво се оказва? Много просто – безжичните камери не са толкова безжични, колкото повечето хора си мислят и въпреки всичко до тях трябва да се положи кабел, по който да бъде захранена камерата.

Мит 2: Безжичните камери са по-качествени

Не е така. Над 90% от предлаганите на пазара у нас WiFi камери са с резолюция 420твл, което към настоящият момент е доста ниска резолюция на камера.

Мит 3: WiFi камерата е по-евтина

Може би, ако говорим за любителската техника от типа шпионски джаджи. Когато говорим за система за видеонаблюдение, то рядко може да се намери модел WiFi камера на цена по-ниска от тази на стандартна камера за видеонаблюдение, а да не коментираме, че в повечето случай цените са по-високи от тези на хубав модел IP камера.

Мит 4: WiFi камерата е по-стабилна и качествена

Както по-горе казахме, трансфера на видео сигнала се осъществява през WiFi мрежата, която се изгражда с рутер. Предполагаме е излишно да казваме колко нестабилна и варираща по сила може да бъде връзката с един WiFi рутер. Всички сме изпитвали това ползвайки интернет от безжичен рутер с лаптопа си. Силата на сигнала зависи от разстоянието от рутера до крайното устройство, препятствията като стени, както и от самият модел рутер.

Ако трябва да обобщим всичко казано до тук, то WiFi камерите в масовият случай са скъпи, с ниска резолюция, ненадежни като стабилност на работа и не на последно място – не са безжични в пълният смисъл на думата.

Нашият съвет към всички насочили се към подобен тип камери за видеонаблюдение е много прост:

Ако наистина сте отделили бюджет от порядъка на 180-250лв за камера, то ние ви препоръчваме да обмислите сериозно възможността за покупка на ИП камери за видеонаблюдение и изграждане на система с IP камери. По този начин ще сте сигурни, че:

1.       Разполагате с наистина качествени камери за видеонаблюдение

2.       Системата ви за видеонаблюдение ще е с модерна техника. Това е от изключително значение, защото средствата вложени във видеонаблюдение са инвестиция. И като такава, една инвестиция трябва да се прави с поглед в бъдещето.

3.       Резолюцията на наблюдение и запис ще е десетки пъти по-висока от тази, която бихте постигнали с конвенционална WiFi камера

Ако се колебаете при избора на камера или имате въпрос по темата, то ще се радваме да ви помогнем с отговор в коментарите на тази статия или като се свържете с нас директно.