Към избора на IP камера за видеонаблюдение трябва да се подходи, както при избора на каквато и да е камера, която ще е част от система за наблюдение. Преди да поръчате камерата е хубаво да сте на ясно с няколко неща, за които ние от ЕМ БИ ВИЖЪН ще ви дадем мнението си на база опита ни в сферата на видеонаблюдението.
1.       При покупка на ИП камера трябва да съобразите вида и с мястото на монтаж.
Важен въпрос е дали ИП камерата ще се монтира вън или вътре в помещение, което определя и нейният вид. Външните камери като цяло, а ИП камерите не правят изключение, са с коефициент IP66, което значи, че са влаго-, прахо-, ударо- устойчиви. Ако камерата, на която сте спрели избора си трябва да бъде монтирана вън, където ще е изложена на атмосферните условия, то задължително съобразете това при поръчката си.
2.       До колко метра трябва да „вижда“ в нощен режим ИП камерата, която искате на инсталирате?
Всяка камера, която има IR (инфраред) подсветка (светодиоди) има и определен обхват, в който осветлението от тях е ефективно. Ако за нуждите на вашата система за видеонаблюдение камерата трябва да може да освети обект на разстояние 20-25-30м то задължително е да потърсите модел, който покрива разстояния поне до 40м.
След като сте на ясно с типа IP камера, както и възможностите и за нощен режим на работа стигаме и до следващият изключително важен критерии:
3.       Тип на обектива – фиксиран илВ онлайн магазините за камери, ДВР рекордери, системи и компоненти за видеонаблюдение на ЕМ БИ ВИЖЪН, www.mbvision.net, www.video-nabliudenie.com и www.videonabliudenie-bg.com могат да бъдат намерени над 200 модела камери, 80 модела ДВР рекордери, както и всичко нужно за изграждането на цялостна система за видеонаблюдение.
Фирмата е една от най-бързо развиващите се на пазара за техника за видеонаблюдение у нас. В отговор на променящите се технологии, както и нарастващото потребителско търсене ЕМ БИ ВИЖЪН разширява и обогатява асортимента си от предлагани съвремени, качествени и с висока резолюция IP камери и ИП системи за видеонаблюдение.
Само през последният месец към предлаганите в онлайн магазините за видеонаблюдение на ЕМ БИ ВИЖЪН бяха добавени над 40 нови модела ИП камери, NVR (мрежови) видео рекордери и аксесоари за ИП видеонаблюдение от марките TVT, Hunt, Samsung, Sony.
Защо точно IP камери и ИП базирани системи за видеонаблюдение?
Както всеки технологичен бранш, така и сферата на видеонаблюдението е динамично развиваща се, с постояно нови и нови, все по-качествени, а в същото време и по-достъпни като цени продукти. Разбира се, изключение не правят и ИП продуктите за видеонаблюдение.
В тази среда все повече потребители избират и предпочитат да закупят и инсталират IP камери и IP система за видеонаблюдение. Причините са много – като започнем от факта, че резолюцията дори на най-ниският клас IP камери е 1-1,3 мегапиксела, а цените започващи от 150-180лв за брой, минем през свободата за настройка и управление на камерите благодарение на включеният в комплекта софтуер и стигнем до надежността и гъвкавостта на система за видеонаблюдение с ИП камери.

Знаете ли, че...??
...резолюцията на аналогова камера с 700ТВЛ е почти 5 пъти по-ниска от тази на камера с резолюция 1,3 мегапиксела...
...ИП камера може не само да бъде наблюдавана, но и настроивана и управлявана от разстояние не само от компютър, но и от мобилен телефон или таблет...
...система за видеонаблюдение с ИП камери може да бъде настроена да изпраща снимка на посочен от вас мейл адрес при засичане на движение...


Само и единствено в магазините за камери, техника и системи за видеонаблюдение на ЕМ БИ ВИЖЪН, www.mbvision.net, www.video-nabliudenie.com и www.videonabliudenie-bg.com можете да бъдете консултиран на момента от сътрудник на фирмата по всички въпроси свързани с видеонаблюдението. Така лесно, бързо и удобно от ЕМ БИ ВИЖЪН ще ви помогнат за правилният избор и подходящи ИП камери, а и не само, за вашата система за охрана и видеонаблюдение.
Фокусното разстояние е параметър, който показва и определя полето, което една камера може да покрие като видимост. Обозначава се винаги в mm(милиметър), като колкото по-малко е числото, толкова по-широк е ъгълът, на който камерата може да вижда и покрие. И обратното – колкото по-голямо е числото, толкова по-тесен е този ъгъл на виждане. Ако мястото на монтаж и наблюдаваната зона не налагат обекта да бъде приближаван с цел да се следят детайли като пари, номера на влизащ през портал автомобил и тн, то IP камера с фиксиран обектив ще ви свърши чудесна работа.
Ако обаче смятате, че ще искате по-детайлен поглед над ситуацията, то тогава ви препоръчваме да закупите камера с вариофокален обектив. Само така ще имате свободата след монтажа на камерата да направите допълнителни настройки за приближение и фокус на изображението.
4.       Накрая, но не и по важност – резолюция на IP камерата.
В тази част няма да коментираме IP камери, които могат да бъдат намерени в магазини за компютри, чийто резолюции са подходящи за Skype или ползване като уеб камера, а имено модели с резолюция 640х480 или дори по-ниска.
ЕМ БИ ВИЖЪН предлага в своите онлайн магазини само техника за видеонаблюдение, като по-тази причина предлаганите IP камери са с резолюции започващи от 1,3 мегапиксела и достигащи до 5 и повече мегапиксела.
Едва ли е нужно да казваме, че колкото по-висока е резолюцията на една IP камера, толкова по-високо и детайлно е качеството и на изображението от нея. Смятаме, че камери с резолюция 1,3 до 2, максимум 3 мегапиксела са видовете, които са най-приложими в системи за видеонаблюдение. Изключение правят инсталации на видеонаблюдение налагащи изключително детайлно изображение. Тогава ползването на поне 5 мегапикселови камери е повече от задължително.
Ако сте успели да си отговорите на по-горе поставените въпроси, то вярваме, че сте се добрлижили максимално и до най-правилният избор за IP система за видеонаблюдение.
В случай, че намирате тази статия за полезна, то не забравяйте да я споделите с познати в социалните мрежи с бутоните по-долу.