Опита ни показва, че не малка част от клиентите ни срещат трудности при настройка на ДВР рекордерите, които закупуват. Точно за това, ние от ЕМ БИ ВИЖЪН, решихме да помогнем със съвети по най-често допусканите грешки. Да, знаем, че не във всички случай клиента сам инсталира системата за видеонаблюдение, но това не значи, че не трябва да може и да познава нейните възможности и начините за настройка.

1.       Най-основният пропуск и проблем на клиентите ни идва от факта, че дали от липса на време или от нежелание, но не четат ръководството на потребителя. А там много детайлно са посещени всички стъпки и настройки, както и възможностите, които има ДВР рекордера. Точно по тази причина най-честите въпроси са каква е администраторската парола, как се включва ДВР рекордер за наблюдение през интернет, къде се включват камерите. Разбираме, че по старата максима „Пет дни ровене в менюто, спестяват три минути четене на инструкцията на настройка“, както и това че е много по-лесно да се обадиш и попиташ, но задължение на всеки клиент е да се запознае с ръководството за употреба на устройството, което е закупил.

2.       Въпреки, че в блога ни отделихме цяла публикация за това как се настройва ДВР, както и отделна насочена към настройката на рутер за да може системата за видеонаблюдение да бъде гледана през интернет или мобилен телефон ни прави впечатление, че много клиенти не са прочели нашите съвети. По тази причина ще се спрем на основните стъпки за настройка достъпа до система за видеонаблюдение през интернет отново:

2.1   Нужен ви е статичен ИП адрес, който можете да получите от своят интернет доставчик. Вземането на статичен ИП адрес е лесно, а в 99% от случайте и безплатно, освен когато става дума за интернет от Виваком.

2.2   От ръководството за ползване на ДВР рекордера можете да разберете какво е неговото ИП заложено по подразбиране, както и кои са портовете за достъп до него.

2.3   След като имате всичко описано по горните две точки е необходимо да направите пренасочване на портовете през интерфейса за управление на вашият рутер. Повече за това можете да научите от статията ни „Как се пренасочват портове на рутер?“, както и от демо видеото, което сме направили по темата.


2.4   Ако сте следвали стъпките, то би трябвало вече да можете да достъпите своят ДВР рекордер. Тук е важно отново да повторим, че това няма как да стане ако ДВР-а е включен към рутер, към който е свързано и устройството (мобилен телефон, лаптоп), от което искате да го достъпите. Причината е, че и ДВР-а и устройството са в локална мрежа, а вашите опити са да осъществите достъпа през външен ИП адрес. За целта трябва да сте свързани към друга мрежа (друг WiFi рутер или мобилен интернет)

2.5   Въпроси от рода на „А как да пусна камерите в режим на снимане при движение?“, „Как да настроя качеството на запис?“ и тн ни говорят отново само едно – питащият не се е поинтересувал от инструкцията за ползване на ДВР-а. В нея много подробно е обяснено как да бъде направено всичко това или чрез директна връзка с ДВР рекордера или чрез CMS софтуера за управление и друг компютър.

3.       Накрая, но не и по важност, напомняме на всички, че след като сте направили нужните настройки на системата си за видеонаблюдение е нужно да форматирате хард диска на ДВР-а. Това се налага при всички модели, тъй като ако ползвате чисто нов хард диск, които не сте форматирали шанса да не се запише нищо от камерите върху него е повече от реален.

И за да обобщим всичко казано до тук, то за да настроите правилно своята система за видеонаблюдение е от изключителна важност да сте запознати с нейните възможности и в частност тези на ДВР рекорда, който ползвате. А всичко това можете да постигнете като просто прочетете инструкцията на устройството, която винаги го съпровожда.