Сред най-важните предимства, от които клиентите искат да се възползват при инсталиране на система за видеонаблюдение е възможността за така нареченият „отдалечен достъп“ или „онлайн видеонаблюдение“.

За целта първото и най-важно условие е в обектът, в който се инсталира системата или камерата (за ИП техника) за наблюдение е да има осигурена интернет свързаност. И тук идват и първите затруднения, тъй като не във всяка точка на страната има „нормален“ интернет кабел. Това е най-честият проблем когато става дума за вила, отдалечено село или стопански обект.

Какво може да се направи?

Ако обектът ви се намира на място, на което не може да се осигури нормален интернет достъп може да обмислите варианта да ползвате някоя от офертите на мобилните оператори. Без да влизаме в детайли ще кажем, че без оглед симпатиите към който и да е от тях, при всеки един ще намерите оферта с 5, 10 или повече гигабайта трафик на цени от 8 до 15лв, сред които да изберете.

Важно е да помните, че на която и оферта да се спрете е хубаво да изберете рутер („бисквитка“), която има LAN порт (поне един!), освен ако не планирате да ползвате Wi-Fi камери, които да свържете безжично.

Следва следващото притеснение – статичен или динамичен IP адрес?

Предвид, че статичните IP адреси не са неограничени, то много доставчици се въздържат от тяхното предоставяне. При мобилните оператори, които споменахме по-горе със сигурност IP адресът на „бисквитката“ ще бъде динамичен.

Какво да правим, ако не можем да осигурим статичен IP адрес?

До преди няколко години това се считаше за трудност, но за радост вече не е така!

Както Hikvision, така и Dahua имат разработени платформи със съпътстващи приложения за мобилни телефони, които осигуряват възможност на потребителите да наблюдават своите устройства отдалечено дори когато интернет адресът е динамичен.

Как се случва това?

Лесно! На кратко обяснено и при двата производителя процедурата е сходна:

1.      В сайта на съответната марка, за тази услуга, всеки потребител може да си създаде акаунт с мейл и парола

2.      В новосъздаденият акаунт добавя устройството, без значение дали става дума за DVR, NVR или IP камера. Добавянето става чрез сканиране на QR код (ако има такъв) или по сериен номер.

3.      Следва потвърждение, че устройството е добавено

4.      Сваляте си съответното приложение за мобилен телефон – налични са както за Android устройства, така и за iOS. Безплатно е!

5.      Вписвате се в приложението с мейл-а и паролата от създаденият в стъпка 1 акаунт на услугата

Това е! Вие вече може да наблюдавате своите камери отдалечено!