В тази статия ще се спрем малко по-подробно на една много удобна и практична, но за съжаление рядко ползвана функционалност на системите за видеонаблюдение. Става дума за мейл известяване със снимка при засечена аларма.

Преди да започнем с това как се настройва мейл нотификация на двр през SMTP сървър е редно да споменем какво е това „аларма“. Аларма във видеонаблюдението и по-конкретно за двр рекордера е всяко събитие, което може да настъпи и сме задали да бъде следено. Дали става дума за загуба на сигнал, рязка промяна на картина, движение пред камера или пълен хард диск – всичко това се интерпретира от двр рекордера като „алармено събитие“

Защо е удобно на ползваме SMTP сървър и мейл известия от двр-а си?

По-долу сами ще се убедите, че настройката е лесна, а е много по-удобно да погледнеш няколкото снимки получени в пощата си и тогава да прецениш дали има нужда да отваряш за преглед устройството. От друга страна по този начин можете да настройте двр-а и системата ви за видеонаблюдение да ви известява само и единствено в конкретни дни или часове.

За целта на тази статия сме ползвали ДВР рекордер Hikvision„ но начина и принципа на настройка и работа е абсолютно еднакъв за всички марки и модели рекордери.

За начало е хубаво да имате поне 1 мейл акаунт създаден в Gmail. Ползваме SMTP на поща в Gmail като една от най-лесните за ползване, а и доказала се като работеща.


I. Отворете софтуера за управление на ДВР устройствата, изберете двр рекордера, който ще настройвате и отворете меню „Конфигурация“

След като влезете в менюто за настройки на двр-а отивате на:

1. Разширени

2. Отивате в меню „Детекция на движение“

3. Избирате за коя камера (ако ще е само 1 от системата, ако не настройката се прави за всички) от падащото меню

4. Настройвате зоната за следене, чувствителността на реакция при движение

5. Слагате отметка в долният край при „E-mail реакция“


II. Тук ще отворим малка скоба относно следващото меню „Аларма при детекция“. В това меню можете да направите настройката за това не само тази камера или камери да реагират при движение, но и кога да се случва това. Ако желаете можете да настроите периоди, в които да не получавате известия, но двр рекордера да реагира и прави записи при регистрирано движение пред камера.


III. В меню „E-mail“ се настройва както SMTP сървъра, който ще ползвате, така и мейла, от който ще получавате известие, така и този, на който ще пристига известието от системата за видеонаблюдение

1. Въведете мейл, чийто SMTP настройки ще ползвате

2. Въведете парола за мейла

3. Повторете паролата

4. Сложете отметка „Регистриране към сървър“

5. „От e-mail адрес“ – попълнете от кой мейл ще получавате известия

6. „До e-mail адрес“ – на кой мейл ще бъдат получавани алармите от двр-а

7. Изберете интервал на изпращане

8. Сложете отметки на „Изпращане прикрепен файл“ ако искате да получавате снимка, както и отметка на „Активиране SSL“

9. Въведете настойки на SMTP сървър за известяване: smtp.gmail.com, Port: 465

10. Тествайте – ако всичко е настроено както трябва би следвало да получите известие

11. Запазете настройките

Ако сте следвали описаните подробно стъпки по-горе, то вашата система за видеонаблюдение е вече настроена и освен, че ще реагира записвайки при засичане на движение пред камера/камери тя ще ви изпраща и известие на елетронната поща с прикрепени снимки.