Често наши клиенти търсят решение за камери за видеонаблюдение, които да се справят със следене и анализ на различни ситуации в наблюдаваният обект. Такива решения за видеонаблюдение и подходящите охранителни камери могат да бъдат намерени в онлайн магазина ни mbvision.com в категорията с IP техника. В тази статия ние, от ЕМ БИ ВИЖЪН, решихме да се спрем малко по-подробно на това какво представляват мрежовите камери с аналитични функции, какви биха могли да са те, както и примери за приложението им в сферата на видеонаблюдението.

Фунциите за анализ и анализът при IP охранителни камери обикновено се асоциират с анализ на видео потоци, заснети от ИП базирани системи за видеонаблюдение. Приложенията за анализ на видео могат да извършат разнообразни задачи, като откриване на случки в реално време, а също така и незабавно визуализиране на записи и данни от направен видео запис.

Фунциите за анализ и анализът при мрежовите базирани системи за видеонаблюдение  никак не са нови и се ползват може би от двадесет години. През това време, обаче, фунциите за анализ и видео анализът при мрежовите камери за наблюдение са напреднали изключително много и в днешни дни някои от фунциите за анализ или анализът при ИП камери за видеонаблюдение и алгоритми са вградени направо в ИП охранителни камери! Този факт икономисва много пари, обработка, време за анализи и дисково пространство на мрежовите рекордери, тъй като ИП камерите  извършват запис единствено като има намерени резултати за анализ, зададени по предварителни настройки.

Какви могат да бъдат фунциите за анализ при ИП камерите?


Intruder Detection: Тази функция дава възможност извършването на анализ и калкулация на поведението на хората, и подава сигнал за евентуални злонамерени действия.


Cross Line Detection: е опция, която позволява извършването на анализ  откриване на движещи се обекти, които пресичат виртуална линия. Cross Line Detection намира голямо приложение за видеонаблюдение на паркинги, места с ограничен достъп (прескачане на огради) и др.


Camera Tampering Detection: Какво ще се случи, , представете си, че имаме нарушител, който закрие охранителната камера с непрозрачен лист, изпръска обектива със спрей, измести охранителната камера в друга посока? ИП камерите могат да открият това и сами ще отчетат събитие за нарушение и ще изпратят алармено известие.


License Plate Recognition: IP камерите биха могли да засекат и записват регистрационни табели или друг тип означителни стикери (винетки) на коли, намиращи се в следената зона. Тази опция може да се прилага  позволява и запис на номерата на движещи се автомобили. Подобни системи за автоматично запис и проверка на регистрационните номера (ANPR - Automatic number plate recognition) се използват от полицейските власти в много държави. 

Video Motion Detection: е опция, която дава възможност анализа  откриване на движещи се обекти, в зоната на охрана на ИП камери за видеонаблюдение и единствено една малка зона на интерес в областта на наблюдението. Приложението  е много използваемо за райони с незначителен трафик, примерно офис коридори, паркинги и магазини, под видеонаблюдение през малките часове на нощта.

People Counting: е опция, която дава възможност анализирането  засичане  за проследяване на броя на хора, превозни средства и други обекти, движещи се в дадена посока. Това приложение би могла да се използва реално в различни системи за видеонаблюдение - супермаркети, летища, гари, музеи и всякакви други обекти. Функцията би могла  е особено приложима за анализиране на потоци от хора, изработка на статистики и цялостно оптимизиране на работните процеси. 

Facial Recognition: Идентификация на лица - дадена система за IP наблюдение е способна да идентифицира дали лицето отговаря на всяко от лицата, които вече са налични в базата данни. Има приложение при системите за контрол на достъпа или за откриване на лица на дадено място. 

Object Tracking: възможността за проследяване на обекти позволява автоматично проследяване и приближаване на изображението на даден обект с помощта на моторизирани охранителни камери. Да кажем имаме възможност да следим моторно превозно средство, навлизащ в подземен паркинг, и да увеличим и проследим движението му.

Zone Movement: С мрежовите камерите може да се определят няколко подзони в рамки, и да се контролира за движение вътре в тях, или близо до тях. Системата е подходяща за охрана на нон-стоп магазини и обекти с много скъпи и ценни предмети изложени. Системата би могло да изпрати известие до охраната, или може да алармира хората, които отиват много близко до пазените обекти.