DVR платките са сред най-често поръчваните продукти в магазините ни за видеонаблюдение www .video-nabliudenie.com, www.videonabliudenie-bg.com, www.mbvision.net. Причината е, че ниската им цена ги прави най-достъпни и предпочитани за системи за видеонаблюдение на малки обекти или за видеонаблюдение на къща. На кратко казано – ако търсите евтина система за видеонаблюдение, то ДВР платката ви дава тази възможност.

Често наши клиенти се обаждат с въпроси свързани с настройката на ДВР платката, инсталацията на софтуера, както и неговата конфигурация. Това е причината да публикуваме тази статия, в която ще се постараем да ви дадем поне обща представа как се настройва ДВР платка за видеонаблюдение.

1. Преди да започнете да правите каквото и да е друго – запознайте се с ръководството, което винаги е налично на диска със софтуер, който съпътства закупената от вас ДВР платка. Ако не сте направили това, то трудно някой може да ви покаже и обясни потенциала на платката, а какво остава да можете да се справите сами?

2. Ако интернет кабела е включен директно в компютъра с ДВР платката, то прескочете тази стъпка. Ако обаче е включен към рутер, то е нужно да направите пренасочване на портовете на рутера за да осигурите външен достъп до системата. Как да направите това можете да видите в това кратко видео по темата:


*Важно: Следните портове трябва да бъдат пренасочени на вашият Geovision компютър,за да работи коректно уебкам сървърът:8080, 4550 и 5550 ! Препоръчваме стандартният порт 80 да бъде променен на посоченият по-горе 8080, тъй като има реален шанс порт 80 да се ползва от друго приложение на компютъра.

3. Ако не сте инсталирали софтуера на платката, то на тази стъпка е нужно да направите това. След като приключи инсталацията следвайте следните стъпки:

·      Кликнете на бутонът „Конфигуриране” и изберете „System Configure”.

·      Под бутона „Genral Settings” както и „Startup box”, уверете се че избрано WebCam Server

·      Оставете стойностите по подразбиране в полетата Server IP и Server Port.

·      Отметнете Enable remote control .

  4. Натиснете бутона Network и изберете Webcam server. Ще се появи екранът за настройка на сървъра, след което в раздела General (таб Server), в който можете да направите промяната на порт 80 към 8080, за която вече говорихме.

  5. След като сте натиснали ОК, може да проверите дали GeoHTTP webcam сървърът е стартиран, като погледнете в синьото поле, намиращо се в горния десен ъгъл на екрана ви. Трябва да има надпис Web.

След всичко направено до тук трябва да направите и няколко настройки на интернет експлорер на компютъра, от който ще бъде достъпвана системата.

За да имате достъп до сървъра , използвайки Интернет Експлорър, трябва да активирате някои настройки за сигурност в браузъра.Уверете се,че IE е готов да използва active X controls,които се изискват от Geovision webcam server.Направете следното:

1. Отворете Internet Explorer.

2. Изберете Tools > Internet Options.

3. Кликнете на бутона Security в горната част на екрана с опциите..

4. Кликнете на the Custom Level бутона

5. Така ще отворите настройките за сигурнист на IE- Internet Zone екрана. Превъртете докато стигнете до настройката active X controls.Отметнете “Prompt” или “Enable”. Най-сигурно е да е „prompt”.Същото направете и с “Download unsigned ActiveX Controls” и „Initialize and script ActiveX controls not market as safe for scripting”

След като сте направили всичко трябва да потвърдите избора си натискайки „ОК“

Сега можете да достъпвате камерите. Как да гледате вече настроената ДВР платка и камери през интернет?

1. Отворете Internet Explorer и въведете IP адреса на вашият рутер (за статични IP адреси) или името на хоста(за динамични IP адреси) .

2. Първият екран, който ще видите е екрана за Избор на компресията

2.1 Изберете MPEG4 Encoder Viewer.

2.2 Натиснете бутона за потвърждение( с кръгчето).

3. Следващият екран е за избор на типа връзка

3.1 ИзберетеDSL/Cable/T-1

3.2За целта на това показно използваме режим с един прозорец, така че избираме 1 window.Ако искате да виждате всичките си камери, изберете 2 Windows или Multiview.

3.3 Потвърдете.

4. Сега ще се покаже екрана с камерата

Натиснете бутона Play

5. Показва се екран за въвеждане на потребителско име и парола.Въведете ги и натиснете OK.

6. Ще излезе екран с някаква дума, която трябва да препишете.Направете го и натиснете ОК.Сега вече сте свързани към Geovision Webcam сървъра..

7. Натиснете на бутона за избор на камера/канал и изберете камерата, която бихте искате да гледате