5 мита за термовизионните камери и превенция корона вирус


Предвид ситуацията в света, а вече и у нас, със пандемията от корона вирус все повече фирми, организации, училища търсят решение и превенция чрез термовизионни камери.


С голямо наше съжаление, от запитванията получени, а и от споделено от наши клиенти, дори в такъв сложен момент не липсват фирми, които се опитват да генерират сериозни продажби и печалби чрез заблуда на клиентите. Това е причината да опитаме да посочим няколко мита свързани с термовизионните камери и превенцията от корона вирус.


  • За да засечем телесна температура можем да ползваме почти всяка термовизионна камера.


Това не е така. На пазара големите производители като Dahua и Hikvision имат изключително малък брой модели, които могат да бъдат ползвани за целта


  • Термовизионна камера може да засече отклонение в температурата от 0.5 градуса Целзий ако е правилно настроена.


Не е вярно!


Термографските / термовизионни, както е по-правилно да се наричат, камери имат два основни параметъра.


Единият е Sensetivity NETD, което представлява термална резолюция. С други думи качество на изображението. То се измерва в mK (micro Kelvin).


Вторият, изключително важен параметър, е Max. accuracy of temperature measurement. Това е максималната точност на измерване на температурата. На пазара има модели, които са с точност +/-20,10, 2 градуса. Истината е, че нито един от тях не може да бъде приложим за целите на засичане телесна температура на човек.


Единствено модели с точност на отчитане на температурата в границите на +/-0.5 градуса Целзий могат да се ползват за такава цел.


  • Термографска / термовизионна  камера за засичане на телесна температура не може да се ползва за друго.


Не е вярно!


Всяка една камера от този тип е инвестиция, която след отминаване на пандемията може да бъде интегрирана в системата за видеонаблюдение и да намери отлично приложение. Термографските / термовизионни камери са чудесно решение както за периметрова, гранична охрана или превенция на пожари.


  • Термографска / термовизионна  камера за засичане на телесна температура може да се намери на цени до 5-6 000лв без ДДС


За съжаление това не е вярно. Факт е, че на пазара се предлагат бюджетни решения, но техните параметри няма да отговарят на необходимите за целите на засичане температура на човек. Един от „евтините“ модели, които ние препоръчваме е на Hikvision. Става дума за моделът Hikvision DS-2TD2617B-6/PA(B)


  • Термографските / термовизионни камери могат да покриват големи помещения и да алармират при засечено отклонение от зададените температури за човек


Не е вярно!


За монтажа на термографска / термовизионна  камера с цел проследяване на отклонение в телесна температура има редица изисквания. Като пример ще посочим, че максимална точност се постига при преминаване на обекта (човек) на разстояние от 1.5м и по-малко от камерата. Препоръчително е преминаване на обектите един след друг или в минимален брой колони. Още по-просто казано наблюдението на тълпа не е невъзможно, но измерването от камерата ще е компрометирано.


В случай, че търсите техническо решение за термо камери, с които да проследите телесна температура на човек с цел превенция корона вирус на вашите служители може да се обърнете за консултация към нас. Ние гарантираме, че ще получите пълната, ясна и коректна информация за възможностите на техниката, съвет при избора, а може би и една от най-добрите цени и срок за доставка на пазара в момента.