Често клиенти търсещи решение за система за наблюдение в онлайн магазина на ЕМ БИ ВИЖЪН ни питат кои са най-добрите камери за видеонаблюдение?


На този въпрос не може да се отговори еднозначно, тъй като при камерите и системите за наблюдение няма понятието „най-добър“. Причината е, че всяка система се планира според индивидуалните нужди на клиента, спецификата на обекта и поставените към системата изисквания.


По тази причина „най-добрите камери“ за един клиент като параметри, за друг ще са крайно неподходящи, а резултата от изграденото видеонаблюдение далеч от очакванията.  Тогава как да преценим кои наистина са най-добрите камери за вас?


При избора на камери има субективна и обективна част, като ще разгледаме всяка от тях по отделно.


Субективното при изборът на охранителни камери е:


До колко метра искаме да е нощният режим на камерите?


Често клиентите залагат на разстояния, от които реално нямат нужда от порядъка на 40, 60 или повече метра, а обекта, на който ще се монтира е фамилна къща. В такъв случай винаги препоръчваме да се обмисли вариант за камери с 20м нощен режим, който в 90% от случаите е повече от достатъчен


Каква да е резолюцията?


Най-краткият отговор е „Колкото повече, толкова повече“. С други думи: колкото по-висока резолюция е камерата, толкова по-детайлно и контрастно ще е изображението от нея. Ако търсите бюджетно решение, то HD резолюцията е повече от задоволителна. Да, ако бюджета ви позволява е за предпочитане Full HD, тоест поне 2 мегапиксела.


Все повече клиенти се притесняват, че HD като резолюция на камера е твърде малко. За тези клиенти винаги препоръчваме да видят демо клип правен с такава камера, в който да се уверят, че при тази резолюция могат спокойно да се разпознават банкноти от 5 до 100лв от разстояние около 2м.


Във вторият клип може да видите разликите между HD камера (Turbo HD Hikvision камери) и такава, която може да намерите в сайтовете за обяви. Изводите оставяме на вас





Колко камери да си купите?


При по-специфични обекти като халета, големи складове или бази можем да отговорим едва след като се запознаем със скица на обекта.


Когато обаче става дума за къща, магазин или друг тип имот, за който се търси решение за периметрово наблюдение, то най-често броят нужни камери е между 4 и 8.


Нека се спрем сега и на част от обективните фактори.


Изборът на рекордер е първият от тях. Рекордера за системата трябва да е съвместим с избраната резолюция на камерите. Тоест не може да вземете рекордер съвместим с камери до 1MP, ако те самите са 2 или повече мегапиксела.


Големина на хард диск?


При 4-8 камери най-често купуван и препоръчван вариант е 1 или 2 терабайта хард диск. Ненужно много е да се купува по-голям и да се пази архив по 1 или повече месеца освен ако няма изрична нужда от това. Подробно на това как да изберете хард диск за рекордер за видеонаблюдение сме се спрели в тази наша статия.


Ние, от ЕМ БИ ВИЖЪН, продаваме само Western Digital Purple series като доказали се във времето безпроблемни, като за последните 7 години броят дефектирали е нула. Правилно прочетохте!


Какъв обектив да избера?


Избора на тип обектив е съществен и изцяло подчинен на нуждите на системата. Ако искате да покриете по-голяма площ с една камера и да имате общ поглед над нея, то определено всяка камера с фиксиран обектив ще ви свърши работа.


Ето приложение на камера с фиксиран обектив, чиято цел е да може да се следи дали няма прекъсване в процеса на работа:





Ако обаче се налага да имате контрол над приближение и фокус, тоест да може да следите по-малка площ, но да разполагате с по-висока детайлност, то задължително камерата трябва да е с варифокален обектив.





Подробни съвети при избора на най-добрите камери и система за видеонаблюдение може намерите и в тази наша статия


Ако се колебаете все още при избор на подходящи камери за вашият офис или дом,  то може да разгледате готовите комплекти за видеонаблюдение, които предлагаме на топ цени. Идеята на комплектите е, че компонентите в тях са подбрани по начин лесен за монтаж. Така всеки може лесно и бързо да се справи с инсталацията на камерите, а по този начин да спести разходи от монтажа като услуга.


И да отговорим на въпросът, който поставихме в началото:


Кои са най-добрите камери за видеонаблюдение?



Това са онези охранителни камери, чиято резолюция, брой и нощен режим, а и допълнителни функции отговарят на вашите изисквания. Избрани по начин съобразен със спецификата на обекта и нуждите за охрана. Не на последно място това за камерите, които не просто технически отговарят на очакванията и нуждите ви, но се вписват в бюджета, който сте решили да отделите за система за видеонаблюдение.