Може ли Mobotix M16B Thermal / TR да се ползва за засичане телесна температура?


Последните дни много наши партньори се свързаха с въпроси породени от получено предложение от телекомуникационен оператор за продажба на термовизионни камери Mobotix. Нямаше да ни направи впечатление, ако не бе един съществен детайл изтъкнат в офертата:


Предлаганите модели Mobotix M16B Thermal и Mobotix M16B Thermal TR бяха представени като подходящи за следене и засичане на телесна температура с цел евентуално установяване на лица със симптоми на корона вирус.


Презентацията на моделите, по думите на свързалите се с нас, изтъквала факта, че цитираните два модела Mobotix са способни да отчитат отклонения в температурата в порядъка на +/-0.5 градуса Целзий.


Предвид, че самите ние проведохме серия консултации с колеги и продуктови мениджъри, доказали се като професионалисти с изключителен опит, а и извършвахме задълбочен анализ на възможните продукти по повод оферти за наши клиенти се заинтригувахме. Как сме могли да пропуснем Mobotix като потенциално техническо решение?


Започнахме да се запознаваме с техническите възможности предоставени от самият производител, детайлните технически спецификации на моделите Mobotix M16B Thermal и Mobotix M16B Thermal TR. Какво установихме ще стане дума по-долу.


Нека първо направим няколко уточнения относно термовизионните камери и в частност тези, които могат да се ползват за следене и засичане на телесна температура с цел евентуално установяване на лица със симптоми на корона вирус.


Сред най-важното за подобна камера са две неща:


  • Нейната резолюция


  • Максималната точност на отчитане на температура


За разлика от „нормалните“ камери, то при термовизионните определяща е способността им да „уловят“ промяната в температирата на обектите и да я възпроизведат под формата на изображение с различни цветове. Този параметър съкратено се обозначава като NETD (Noise Equivalent Temperature Difference), a се изразява в мили Келвин (mK).


Вторият параметър е максималната точност на отчитане на температура. Това е минималната граница на чувствителност към промяна на температурата на сензора на камерата, която би била отчетена от нея.


За да бъде приложима една камера с цел проследяване телесна температура на човек с цел евентуалното му засичане като потенциален носител на Корона вирус (Covid 19), тя трябва да е с резолюция мин 50mK и максимална точност на отчитане на температурата максимум +/-0.5 градуса Целзий.


Какво обаче е посочено от самият производител за цитираните два модела?


Видно от извадката от спецификацията са две неща:




Да, камерата е с NETD Typ. 50 mK, <79mK (50 mK is equal to temperature changes of 0.05C), но другият изключително важен параметър Max. accuracy of temperature measurement за моделът Mobotix M16B Thermal е +/-20 градуса Целзий, а за Mobotix M16B Thermal TR +/-10 градуса Целзий!


На кратко казано нито един от двата модела не е приложим за проект, чиято цел е проследяване телесна температура на човек с цел евентуалното му засичане като потенциален носител на Корона вирус (Covid 19)!


Защо така категорично твърдим подобно нещо?


Нека се спрем на това как би изглеждало едно задание от този тип. Имаме за цел да маркираме човек, чиято телесна температура се отклонява от нормалната за здрав индивид. Когато подобно лице мине в обсега на камерата искаме оператора да получи „аларма“, тоест по някакъв начин да му се индикира, че има отклонение от зададеното правило.


Как можем да решим това? Като начало трябва да зададем горна и долна граница на температурата. Така ще „кажем“ на камерата коя е нормалната и ясно „начертаваме“ границите, извън които искаме да ни извести за проблем. При човек нормалната телесна температура е около 36.6 градуса Целзий. И ако няма да мерим температура в затворено, тясно помещение е логично да допуснем, че външната среда също ще влияе на показанията поради процесите на топлоотдаване. Логично би било „да кажем“ на камерата, че нашата граница е 36.0 градуса Целзий.


Ако камерата, която ползваме за този казус е с точност на отчитането +/-0.5 градуса, то тя би ни алармирала при засечени температури за долна граница 35.5 и при горна граница 36.5. След тестове за разположението и отстоянието на камерата от преминаващите пред нея хора допълнително можем да прецезираме горната граница. Дори и без това и имайки предвид принципите за топлоотдаване то можем да предположим, че при горна граница от 36.5 и получена аларма за лице имаме реално основание да го тестваме ръчно за потвърждение.


Ако обаче максималната точност на измерване на температурата е +/-2 или повече градуса каква горна граница ще заложим? Може би 35? Това би означавало да получаваме аларми за 37 или 33 градуса, а диапазона става твърде широк. В практиката това просто ще значи, че почти всеки ще трябва да бъде допълнително проверен ръчно с термометър, което пък повдига въпроса: „Защо изобщо ни е нужна тази камера?“


Както не веднъж сме казвали:


Числата никога не лъжат!


Не е нужно да си специалист за да стигнеш и сам до извода, че покупка на някой от двата модела Mobotix няма да свърши работа за конкретната цел.


Допускаме, че има такива сред вас, които четат всичко това и се питат:


Защо му отделят толкова внимание? Какво толкова?


И ние ще ви отговорим!


Смятаме и безрезервно вярваме, че продажбата не може и не трябва да бъде на всяка цена! А в случая се касае за изключително сериозна цена, предвид че един брой от моделите се продава на цени над 6800-7000лв без ДДС.


Надяваме се, макар и малко вероятно е 5 различни фирми/организации, в рамките на 3 дни да са се объркали и да не са разбрали какво точно им се предлага и до колко то е приложимо за техните цели. Другият вариант е да се касае за незнание и неволна грешка на един и същ човек, направил оферта на едни и същи фирми.


Наистина се надяваме, защото другото би значело, че някой в този кризисен момент не само за страната, но в световен мащаб се опитва да извлече дивиденти от паниката и да реализира печалба спестявайки част от съществените характеристики на предлаганите от него термовизионни камери.

Може да се запознаете с официалната спецификация на цитираните в статията модели на Mobotix тук