Независимо дали се занимавате професионално с инсталация на камери за видеонаблюдение или сте решили сами да инсталирате своята система, то никой не е застрахован от допускане на грешки. Истината е, че грешки правят и най-добрите. По-долу сме описали 5 от най-често допусканите грешки при монтаж на видеонаблюдение.


Откриването и отстраняването пропуските при монтажа костват време, усилия, а не на последно място и пари. За това е важно да знаем за какво трябва да се внимава и как можем да избегнем проблемите при инсталацията.


Номер 5: Монтаж на камера на неподходящо място, което води до блокиране на инфраред светодиодите


Изборът на място за монтаж на камерата е от изключително значение. Не само за това какво ще „вижда“ тя, но не рядко се случва при лоша преценка камерата да се постави в близост до препятствия, които са твърде близо и пречат на нощният режим. Това може да са стъклени витрини или прозорци, близка стена или друго.


Когато камерата е инсталирана неправилно това води до светло петно в картината и влошаване на цялото изображение. Причината е, че твърде близо до камерата има препятствие, което отразява инфрачервената светлина обратно към камерата.


Подобен проблем често се случва когато не е правилно подбрана камерата и нейният нощен режим. В случай, че разстоянието, което трябва да се наблюдава е 10-15м, а е избрана камера с нощен режим 80м е напълно възможно да се стигне до същият негативен резултат в качеството на картината вечер.


Лесно можем да избегнем подобен проблем като преди монтажа огледаме внимателно възможните подходящи места за поставяне и преценим има ли обекти или други пречки, които биха попречили на нощният режим на камерата.


Номер 4: Забравяме да свалим предпазното фолио от камерата.


Може би звучи смешно и наивно, но е факт. Най-често се допуска този пропуск при поставяне на куполни или PTZ камери. Причината е, че по-голямата част от този тим модели имат защитно фолио както от външната страна, така и от вътрешната на купола.


Друг подобен случай е ситуацията с PTZ камерите. Те често имат не само защитно фолио от външната и вътрешна страна на купола, но и такова на IR светодиода, обектива. Не са малко моделите, които имат допълнително обезопасяване с пяна.


Дали в бързината, поради разсеяност или друго не рядко се забравя премахването на фолиото след приключване на монтажа. А после клиентите се оплакват от лошо качество на картината и размазано изображение.


Точно за това е важно след приключване на всички дейности по инсталацията да проверим дали сме премахнали всички защитни покрития, пяна и друго от камерата преди да издадем системата на клиента.


Номер 3: Загуба от възможното покритие на по-голяма площ от камерата поради неправилен ъгъл на монтаж и насочване.


Понякога се пропуска да се провери дали камерата е насочена под правилен ъгъл и дали покрива цялата площ, която искаме да наблюдаваме. За това е винаги изключително важно да проверим и прегледаме картината от всяка камера в системата и ако е необходимо да направим корекция в ъгъла на насочване.


Номер 2: Пренебрегване ограниченията при окабеляване


Най-често се случва при инсталация на ИП техника, но не са рядкост и случай с Turbo HD / CVI камери да бъдат пренебрегвани ограниченията във възможностите на кабела, който се ползва за инсталация.


Когато инсталирате IP система е важно да предвидите, че максималната дължина на кабел-трасето може да бъде 100м. При това в случай, че полагате наистина качествен кабел. Често това разстояние е доста по-малко и е от порядъка на 85-90м. Ако пренебрегнете това, то резултатът ще е лош сигнал или никакъв такъв, смущения в картината или липса на такава.


Какво да правите ако е необходима по-голяма дължина на трасето?


Вариантите са няколко. Ако ползвате техника Hikvision може да влезете в менюто на своят PoE NVR  и да активирате функцията, чрез която може да бъде увеличена дистанцията до 300м. Как може да видите във видеото по-долу.


Друг вариант е ползване на екстендъри за мрежата, които усилват сигнала.


Третият вариант е ако ползвате PoE комутатор (суич) и той има бутон DIP. Когато включите в този режим ще увеличите дистанцията до 250м


На 1во място и най-често допусканата грешка при инсталация е да не се погрижите за влагоизолацията на буксите. Когато буксите са оставени на влиянието на околната среда те корозират, а това води до смущения качеството на работата на техниката.


За да се избегне това препоръчваме да се ползват влагоизолиращите накрайници, които в повечето модели са включени в окомплектовката или ползването на монтажни кутии, в които да бъдат прибрани конекторите.


Какви са най-честите пропуски и проблеми, с които вие сте се сблъсквали при инсталация на система за видеонаблюдение? Ще ни е интересно да споделите в коментарите по-долу.


Ако намирате статията за полезна и сме ви помогнали не забравяйте да я споделите.


Видеото по темата може да намерите тук: